Paul Verheijen

JOACHIM PATINIR

Christoffel

Onvoltooid

De landschappen van Joachim Patinir zijn te herkennen aan een hoge horizon en vogelperspectief. Hiermee schilderde hij panoramische fantasielandschappen. Wegen en velden zijn dan van bovenaf te zien en bomen, rotsen en huizen op ooghoogte. Voor een dieptewerking worden de blauwtinten op het hier afgebeelde werkje naar achteren toe steeds lichter. De compositie is opgebouwd uit twee zones: grillige rotspartijen en een vergezicht.

Ondergeschikt aan het landschap zien we op de voorgrond Christoffel het kind Jezus de rivier overdragen. Het kind steekt zijn hand op in een zegenend gebaar terwijl hij in zijn linkerhand een kruis op een globe vasthoudt, verwijzend naar zijn heerschappij over de wereld.
Aan de linkerzijde aan de overkant van de rivier is de oude kluizenaar weergegeven die Christofel het christelijk geloof leerde kennen.

Omdat de uitvoering van de achtergrond weinig gedetailleerd is, is er twijfel over het auteurschap van Patinir. Mogelijk is hier sprake van de medewerking van iemand uit zijn atelier of is het schilderij onvoltooid gebleven, bijvoorbeeld door de dood van Patinir.
Joachim Patinir (±1480-1524)
Landschap met de heilige Christoffel (±1520)
Olieverf op paneel, 28 x 35 cm
Antwerpen - The Phoebus Foundation
2016 Paul Verheijen / Nijmegen